Pas përfundimit të numërimit të votave nga diaspora dhe atyre me kusht, partinë fituese të zgjedhjeve të 14 shkurtit e pret përgjegjësia e formimit të qeverisë së re.  

Me numërimin e votave të rregullta, Lëvizja Vetëvendosje është deri më tani fituese me 47,85 për qind të votave.

Megjithatë, për formimin e qeverisë së re, kuvendit dhe zgjedhjen e presidentit të ri do të duhet të ndiqen disa procedura.

Sipas ish-kryetarit të Gjykatës Kushtetuese, Enver Hasani, pas formimit të parlamentit të ri duhet të vazhdohet me zgjedhjen e presidentit dhe më pas formimin e ekzekutivit.

“Bazuar në karakterin e Kushtetutës sonë, renditja e organeve kushtetuese nis me Kuvendin, vazhdon me presidentin dhe kalohet në ekzekutiv”, ka thënë Hasani për Klan Kosova.

“Ajo është renditja kushtetuese e organeve sepse Kuvendi është organi legjitimues që mandaton tjerat, nuk mundet ushtruesi i detyrës – në e kemi të theksuar në vendim të Gjykatës Kushtetuese, nuk është diskrecioni detyrë rutinore”.

Sipas tij, deputetët e kanë për detyrë të rrinë në sallë dhe t’i formojnë organet.

Lexo më shumë këtu  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *