Kancelari gjerman Olaf Scholz ka qëndruar për vizitë të premten në Kosovë ku është takuar me Kryeministrin e Kosovës Albin Kurti.

Në vizitën e tij të parë në Prishtinë, Scholz theksoi rëndësinë e arritjes së një marrëveshje finale mes Kosovës dhe Serbisë për të kontribuar në stabilitetin e rajonit.

“E qartë është që marrëveshja në fund duhet të zgjidhë edhe çështjen e njohjes së Kosovës, sepse është e paimagjinueshme që dy vende, të cilat nuk e njohin njëra-tjetrën të bëhen anëtare të Bashkimit Evropian”, deklaroi Scholz, transmeton DW.

Duke futur në argumentim edhe aktualitetin e luftës mes Rusisë dhe Ukrainës, kancelari gjerman theksoi se zgjidhja e çështjes mes Kosovës dhe Serbisë tani “bëhet edhe më e rëndësishme”.

“Është një arsye edhe më shumë dhe më e rëndësishme që Kosova dhe Serbia përmes një marrëveshjeje gjithëpërfshirëse dhe të qëndrueshme të gjejnë një zgjidhje politike, e cila kontribuon në stabilitetin rajonal”, tha Scholz.

Ndërkohë, Kryeministri Kurti tha se kërkoi mbështetjen e kancelarit Scholz për integrim të Kosovës në Bashkimin Evropian, dhe njëkohësisht bëri të ditur se në fund të këtij viti Kosova do të aplikojë për statusin e kandidatit për Bashkim Evropian.

Ndërkohë, për çështjen e liberalizimit të vizave për Kosovën, Kancelari gjerman tha se qeveria e tij po angazhohet maksimalisht me partnerët që Kosovës t’i liberalizohen vizat. “Ne angazhohemi që liberalizimi i vizave të vijë sa më shpejt, pasi kushtet janë plotësuar dhe për këtë po flasim me partnerët tanë që edhe ata të binden siç jemi bindur ne”, tha Olaf Scholz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *