Filmi Quo Vadis, Aida? ka fituar çmimin kryesor në edicionin e 34-të në Festivalin Evropian të Filmit.

Filmi boshnjak përshkruan tmerret e masakrës së Srebrenicës gjatë luftës në Bosnje dhe përpjekjet katastrofike të forcave paqëruajtëse të OKB-së për parandaluar këtë masakër në vitin 1995.     

Jasmila Žbanić mori çmimin për regjisoren më të mirë, derisa Jasna Đuričić fitoi si aktorja më e mirë.

Žbanić i dedikoi çmimin e fituar grave të vendit të saj dhe përpjekjet e tyre për ndërtimin e paqes në Bosnjën e pasluftës.

Në çmimet e tjera të rëndësishme triumfoi filmi The Father nga Florian Zeller që fitoi çmimet për aktorin më të mirë (Anthony Hopkins) dhe skenarin më  të mirë.  

Lista e plotë e fituesve:

Best film Quo Vadis, Aida?
Best comedy Ninja Baby
European Discovery (Prix Fipresci) Promising Young Woman
Best documentary Flee
Best animated feature Flee
Best short filmMy Uncle Tudor
Best director Jasmila Žbanić, Quo Vadis, Aida?
Best actress Jasna Đuričić, Quo Vadis, Aida?
Best actorAnthony Hopkins, The Father
Best screenwriter Florian Zeller, Christopher Hampton, The Father
Best cinematography Great Freedom
Best editing Unclenching the Fists
Best production design Natural Light
Best costume design Ammonite
Best hair & makeupTitane
Best original scoreGreat Freedom
Best sound The Innocents
Best visual effects Lamb
EFA lifetime achievement award Márta Mészáros
European achievement in world cinema Susanne Bier
European innovative storytelling Steve McQueen
European co-production award (Prix Eurimages) Maria Ekerhovd
European young audience award The Crossing
European university film award Flee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *