Vaksina kundër koronavirusit, e zhvilluar nga Universiteti i Oksfordit, ka treguar efektshmëri të lartë në ndalimin e krijimit të simptomave të Covid-19 tek njerëzit, ka treguar një testim i gjerë i saj.

Sipas testimit të fundit, rezultatet kanë teguar për një mbrojtje prej 70% të pacientëve, por hulumtuesit thonë se efektshmëria mund të arrij deri në 90% përmes ndryshimit të dozës.

Ky lajm nga hulumtuesit e Oksfordit vjen si triumf, edhe pse kompanitë si Pfizer dhe Moderna kanë raportuar për 95% efektshmëri të vaksinave të tyre. Por, siç transmeton BBC, vaksina e Oksfordit është më e lirë dhe më e lehtë për t’u ruajtur dhe për të arritur nëpër vende të ndryshme të botës.

Nëse aprovohet nga regulatorët, vaksina e AstraZeneca do të jetë një nga më të rëndësishmet në luftimin e pandemisë. Deri tani, qeveria britanike ka porositur 100 milionë doza të saj, derisa vetë prodhuesit kanë thënë se do të kenë tre miliardë doza për gjithë botën gjatë vitit të ardhshëm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *