“Njerëz të mirë në kohë të së keqes” – Tregimi 5

Edhe kur është më së vështiri, sillu si njeri  Komuna e Kamenicës me dekada është e njohur për tolerancën ndëretnike, megjithatë ngjarjet e luftës nuk e kanë tejkaluar as këtë vend. Hiseni, që vjen nga një fshat i Kamenicës, i cili në atë kohë ishte i moshës rinore, tregon se si është detyruar ta lë […]

“Njerëz të mirë në kohë të së keqes” – Tregimi 4

Edhe kur është më së vështiri, sillu si njeri  Arbenita ka lindur në Llashticë, një fshat shumë etnik në komunën e Gjilanit. Fshati edhe sot është i banuar nga të dyja komunitetet dhe Arbenita me kënaqësi e kujton jetën e përbashkët që e kishin dikur. Por, për shkak të luftës së vitit 1999 familja e […]

“Njerëz të mirë në kohë të së keqes” – Tregimi 3

Edhe kur është më së vështiri, sillu si njeri  Në Gjilan, si në gjithë Kosovën, me ose pa arsye shqiptarët janë frikësuar të dalin në rrugë. Arta atëherë i kishte vetëm 10 vjet dhe me prindërit e saj dilte në treg.  “Po, është një rast që më kujtohet kur kemi pas një biznes familjar dhe […]

The Bridge/Ura/Most, Civil Dialogue

What are deep rooted prejudices between Serbs and Albanians? What do they think of each other? What needs to be done so that citizens of these two biggest nations in West Balkans can start appreciating each other more; artists, musicians and activists from Prishtina and Belgrade discuss these issues. GUESTS: Prishtina: Lorik Sylejmani – artist, […]

The Bridge/Ura/Most, Civil Dialogue

How will re-start the dialogue process and what is expected? Was any direct relation between the dialogue process and publication of indictment proposal for President Thaqi by the special court? Is this was the way to sabotage the Washington meeting i.e. to forestall the border correction between Kosovo and Serbia? GUESTS: Belgrade: Sonja Biserko – […]

The Bridge/Ura/Most, Civil Dialogue

Which options for the final agreement are in the negotiation table? Is the so called “border correction” or “territory swap” still an option? What about the so called Ahtisary + i.e. creation of ethnic Serb territorial autonomy inside Kosovo? GUESTS: Prishtina: Jeta Xhara – journalist, editor in chief of BIRN Kosovo. Prishtina: Lulzim Peci – […]

The Bridge/Ura/Most, Civil Dialogue

Who is running the dialogue? Americans and Europeans in the race for Kosovo. Where will the dialogue take place, in Washington or Brussels? Is there any coordination between the US and the EU regarding dialogue and reaching a final agreement between Kosovo and Serbia? GUESTS: Lukas Mendl – EUMP, Austrian politician who won a second […]