“Njerëz të mirë në kohë të së keqes” – Tregimi 5

Edhe kur është më së vështiri, sillu si njeri  Komuna e Kamenicës me dekada është e njohur për tolerancën ndëretnike, megjithatë ngjarjet e luftës nuk e kanë tejkaluar as këtë vend. Hiseni, që vjen nga një fshat i Kamenicës, i cili në atë kohë ishte i moshës rinore, tregon se si është detyruar ta lë […]

“Njerëz të mirë në kohë të së keqes” – Tregimi 4

Edhe kur është më së vështiri, sillu si njeri  Arbenita ka lindur në Llashticë, një fshat shumë etnik në komunën e Gjilanit. Fshati edhe sot është i banuar nga të dyja komunitetet dhe Arbenita me kënaqësi e kujton jetën e përbashkët që e kishin dikur. Por, për shkak të luftës së vitit 1999 familja e […]

“Njerëz të mirë në kohë të së keqes” – Tregimi 3

Edhe kur është më së vështiri, sillu si njeri  Në Gjilan, si në gjithë Kosovën, me ose pa arsye shqiptarët janë frikësuar të dalin në rrugë. Arta atëherë i kishte vetëm 10 vjet dhe me prindërit e saj dilte në treg.  “Po, është një rast që më kujtohet kur kemi pas një biznes familjar dhe […]

“Njerëz të mirë në kohë të së keqes” – Tregimi 2

Edhe kur është më së vështiri, sillu si njeri  Fahrija gjatë kohës së luftës i kishte vetëm 11 vjet. Shumë  gjëra nuk i kujtohen, por fytyrën e një gruaje kurrë nuk do ta harroj.  “Ne kemi jetuar në Prishtinë, por gjatë luftës na është dashtë me dal nga Prishtina dhe kemi shkuar në fshat. Në […]

“Njerëz të mirë në kohë të së keqes” – Tregimi 1

Edhe kur është më së vështiri, sillu si njeri  61 vjeçarja Nazlia, nga Prishtina, gjatë kohës së luftës ka përjetuar shumë momente të vështira. Ajo thotë se në ato momente të vështira të familjes, në ndihmë i ka dal një familje serbe.  “Gjatë luftës, ne kemi ikur nga vendi ynë duke shkuar në fshat. Atje kemi qëndruar […]

SBASHK-u paralajmëron protesta dhe grevë

Sindikata e Bashkuar e Arsimit, Shkencës dhe Kulturës e Kosovës ka paralajmëruar protesta dhe grevë në kërkesën e tyre për miratimin e Ligjit të Pagave. Në komunikatën e lëshuar nga SBASHK thuhet se qeveria dhe instritucionet “e kanë harruar” ligjin e pagave dhe kjo ka krijuar paknaqësi që do të çojnë në protesta dhe greva. […]

Abdulrazak Gurnah është fitues i Çmimit Nobel 2021 për Letërsi

Romancieri nga Zanzibari, Abdulrazak Gurnah, ka fituar Çmimin Nobel për Letërsi për vitin 2021. Gurnah lindi në Tanzani në 1948, por u transferua në Angli në një moshë të re. Ai ka shkruar 10 romane, shumë prej të cilëve fokusohen në përvojën e refugjatëve. Në arsyetimin për ndarjen e qmimit është shënuar se Gurnah vlerësohet […]